Det er vanlig å høre at du bør forholde deg til dekkdimensjonen som står oppført i vognkortet, når du skal velge bredde på vinterdekkene dine. Likevel er det greit å vite fordelene og ulempene med brede og smale dekk på vinterføre, slik at du og bilen stiller mest mulig forberedt til vinterturene.
Fordeler med smale vinterdekk
Det er ikke alltid lett å være bilist, spesielt ikke på norske vinterveier. Noe som kan gjøre det litt enklere, er riktige dekk. Dersom du skal begi deg ut på løst føre, mye nysnø eller slaps, kan smalere dekk gi deg en fordel. Smale vinterdekk kan nemlig lykkes bedre i å trenge gjennom til et underlag som gir godt feste.Arter det seg til å bli en skikkelig ruskete vinter, vil smale vinterdekk kunne hjelpe deg langt på vei. Smale dekk drenerer mer effektivt vekk slaps og vann, samtidig som de gir et høyrere marktrykk per kvadratcentimeter. Dette fører til at lameller og pigger får bedre grep på blant annet snø og is, både ved bremsing og akselerasjon.
Ulemper med smale vinterdekk
Mye har endret seg innen dekkindustrien de siste årene. Dekkvaliteten har blitt mye bedre enn den var før. Dette har ført til at smale og brede vinterdekk har adoptert hverandres gode sider mer – og derfor kan faktisk brede dekk danke ut smale – da mange modeller nå fungerer nesten like godt på løst føre som smale dekk.Likevel har ikke smale dekk helt de samme egenskapene som brede dekk på hardpakket underlag. Smale dekk vil stort sett bare gjøre det bedre i snøslaps, og ellers tape kampen mot brede dekk på de andre frontene. Da Norge oftere og oftere opplever varierende vintre med mye ulikt vær, kan smale dekk stille svakere enn brede dekk – som fungerer til bedre i nevnte forhold.
Fordeler med brede vinterdekk
Skal du ut på veier hvor underlaget er preget av glatt is og hardpakket snø, kan de brede hjulavtrykkene til brede vinterdekk gi best mulig fremkommelighet. Her er det mindre håp i å trenge ned til underlag med bedre grep, så målet kan for mange være å flyte oppå overflaten med store hjul som har lavt lufttrykk.Nyere teknologi har også gjort brede dekk bedre på løst føre, så derfor er det mange som mener at brede vinterdekk er mer allsidige og fungerer til flere typer føre enn smale dekk.
Ulemper med brede vinterdekk
Når det kommer til brede dekk, taper de likevel ofte mot smale når det er snakk om kjøring i snøslaps. Bredere dekk gir også et høyere forbruk og CO2-utslipp enn smale vinterdekk. Ønsker du å være mer miljøvennlig med kjøringen din kan dermed denne type dekk sette deg litt tilbake.
Hva skal du velge?
Det vanligste underlaget for nordmenn å kjøre på i løpet av vinteren er oftere hardt og glatt, fremfor løst og slapsete. Samtidig ser vi stadig en endring i værforholdene her til lands – noe som kan skape en uforutsigbar vinter. Derfor kan det være en god idé for mange å velge brede vinterdekk, da disse passer til flere forhold. Likevel vil du alltid gjøre lurt i å ta utgangspunkt i den anbefalte dekkbredden som produsentene har satt for din bil. Som sagt finner du denne i vognkortet ditt.Uansett hva du velger, husk alltid å bruke samme dekkdimensjoner foran og bak på vinterføre. På den måten har for- og bakhjulene like forutsetninger, noe som sikret et godt veigrep og god trafikksikkerhet. Dersom du fremdeles er usikker, eller gjerne vil sørge for at avgjørelsen du tar passer både deg og din bil – er det bare å kontakte din lokale Super Dekk Service forhandler for god hjelp og ekspertise.