Det kan bli en dyr affære å skulle kjøpe nye dekk hver sesong. For noen er likevel dette nødvendig dersom de lagrer dekkene sine feil. Er du usikker på hvordan du skal oppbevare sommerdekkene dine når vinteren kommer? Merk, fyll, vask, sjekk – og pass på at de får ligge med god plass i et mørkt, tørt og kjølig rom.
Merk posisjonen på dekkene
Før du bytter fra sommerdekk til vinterdekk kan det være lurt å markere hvilket dekk som har hvilken plass på bilen. Det blir mye lettere å vite nøyaktig hvor de skal når sommerdekkene skal settes på igjen. Finn frem kritt og merk posisjonen til dekkene, eller fest en lapp hvor du har skrevet ned posisjonen med tusj eller penn. Skriv for eksempel «høyre foran» og «venstre bak» for å holde oversikt over dekkene dine på en enkel, men lur måte.
Fyll godt med luft i dekkene
Før du legger bort sommerdekkene til lagring kan det være lurt å gi dem litt påfyll med luft. Det kan lønne seg å fylle mer luft i dekkene enn normalverdier, gjerne 0,5 bar ekstra, før de legges bort. Det siver nemlig luft ut av dekkene mens de ligger og venter på sommeren. Har du litt ekstra i dem, vil det være nok til at de kan frakte deg til bensinstasjonen for å sjekke og etterfylle lufttrykket, når de skal remonteres.
Ikke pakk bort skitne dekk
For å sikre lang levetid for dekkene dine er det viktig at de rengjøres før de settes bort. Settes skitne dekk til lagring, kan det medføre rust og slitasjeskader hvis grus og møkk får ligge og trykke på dekkene.Når dekkene skal vaskes før lagring bør du bruke emulgerende dekkvask som er spesielt egnet for dekk. Vask deretter med såpe, og skyll med varmt vann. Høytrykkspyler kan også benyttes for å vaske dekkene, men pass på at du ikke holder den for nære dekk og felg. Det må være en avstand på minst 20 cm, ellers kan du påføre skade på dekkets sidevegg. Har du brukt sterke vaskemidler risikerer du også at disse siver inn i dekk og felg dersom du bruker høytrykkspyleren feil – noe som kan utgjøre en direkte sikkerhetsrisiko.
Pass på at du gjør deg helt ferdig med ett dekk før du begynner på neste – og tørk godt etter en grundig runde med skylling. Felg og dekk må tørkes for å unngå å få vannmerker. Nøye tørking vil også kunne hjelpe deg med å få vekk små rester av bremsestøv.
Sjekk dekk, felg og mønsterdybde
Når dekket er rent og pent bør du gå over og inspisere det og felgen. Se etter dype rifter og buler i siden på dekket. Dette kan røpe skader som bør undersøkes av spesialister før det brukes på nytt. Det er også viktig å sjekke mønsterdybden etter vasken.Minimumskravet til sommerdekks mønsterdybde er 1,6 millimeter – men NAF anbefaler minst 3 millimeter. Slitasje kan føre til at dekket mister mønsterdybde, og da må byttes ut. Mål derfor opp alle dekkene før de pakkes bort, så vet du om du trenger nye neste sommer, eller om de holder en sesong til. Finner du småstein som ikke ble tatt i vasken, må de også plukkes ut. Ta gjerne en ekstra titt på dekkbanen, og se om den er jevnt slitt, eller om slitasjen er mest på én eller begge ytterkanter, eller midt på.
Til slutt kan det være lurt å sjekke hvor gamle dekkene dine faktisk er. Dekke er laget av gummi, som er ferskvare – derfor bør en helst ikke bruke dekk som er over 10 år gamle. Produksjonsdatoen for dekkene dine finner du på siden av dekket – det såkalte DOT-nummeret kan fortelle hvilken måned og hvilket år dekket ble produsert. Noen dekk har lenger holdbarhet enn andre, og ved dekk-kjøp følger det som regel med en forklaring på hvor lenge du kan bruke dine dekk. Lenge siden du har sjekket dette? Da passer det perfekt før lagring.
Vurder dekkhotell
Det er ikke alle som har god nok plass hjemme til å lagre dekkene sine skikkelig. Når alt arbeidet med vasking og sjekking har blitt utført kan du nemlig ikke bare kaste dekkene inn i boden og håpe på det beste.Dekk skal som sagt lagres tørt, mørkt og kjølig. Temperaturen bør ikke overskride 25 grader, mens den ideelle temperaturen ligger på rundt 15. Blir det for varmt eller kaldt vil dette påvirke gummiens egenskaper, og forkorte levetiden til dekket. Dekkene skal også beskyttes mot direkte sollys, de skal ikke lagres i fuktige omgivelser eller få regn på seg. De skal heller ikke lagres stående, men stables oppå hverandre dersom de har felg, eller henge på tilpassede dekk-kroker. Olje, bensin, fett eller andre kjemikalier skal de heller ikke komme i kontakt med.
For mange vil det lønne seg å oppbevare dekkene sine på et dekkhotell. Her vil du også slippe alt av forarbeid, da rengjøring og sjekking blir gjort for deg. Hjulene på dagens biler er ofte tunge og store, så mange erfarer at det er best å overlate dem til fagfolk. Hos Super Dekk Service sine forhandlere blir dekkene forskriftsmessig kontrollert, slik at du kan være trygg når du skal ut på sommerføret igjen.